onsdag 29 december 2010

Pysseltips - klippa snöstjärnor

Vi har vår vana trogen i denna familj lyckats dra på oss en förkylning med feber och hosta lagom till jullovet. Det gör att det inte går att använda de nya snöbobarna som barnen fick i julklapp utan vi får sitta inomhus och titta ut på det vita vinterlandskapet. Det blir lite tråkigt i längden. Men en sax, lite papper och paljetter kan åtminstone för en stund få barnen på andra tankar. Klipp en kvadrat  ca 10x10 cm och vik den fyra gånger så att det blir en smal triangel. Klipp bort den utstickande fliken. Sedan klipper man försiktigt i kanterna, experimentera fritt. När du är nöjd vecklar du ut den och har fått en fin stjärna som du kan limma upp på färgad kartong och limma fast lite paljetter också. Faktiskt roligare än det verkar.

måndag 27 december 2010

Prinsessa av papier mache


Äntligen kom jag till skott och gjorde färdigt en av mina papier mache-figurer. Ett av barnen hade en flaska med badskum som tagit slut och där korken var en krona. Jag tog av den innan jag slängde flaskan och fick idén att göra en prinsessa.

söndag 26 december 2010

Farmors julängel

Den här ängeln har tillhört min farmor. Den är från 1930-tal och nu pryder den vår spishäll. Den är gjord av en pinne med ett celluloidhuvud på och sedan ett tyg som gjorts till en klänning. Av ståltråd har det gjorts två armar och där har man satt julgransljusklämmor på. Av papper och glitter är vingarna gjorda. Hon är väldigt fin där hon står, men också väldigt brandfarlig. Oftast har vi ljusen släckta för att vara på den säkra sidan.

torsdag 23 december 2010

Ett färdigt ufo

För ca 8 år sedan gick jag förbi ett skyltfönster i Gävle där man sålde quilttyger. Då fick jag syn på denna lite udda ängel och blev förälskad. Jag gick in och köpte mönstret som var uppritat på tyg. Det var bara att klippa ut alla delar och sy ihop, eller bara och bara. Det tog ända tills igår att bli färdig med den. I många år har den stått halvfärdig och bortglömd på dotterns översta hylla i garderoben. Nu fick den komma fram och bli färdig. Det är alltid lika skönt när man blivit klar med något som man ledsnat att fortsätta med. Nu pryder hon bordet där barnens egenhändigt gjorda pepparkakshus står tillsammans med saker gjorda på dagis.
                                                        God Jul till er alla!

lördag 18 december 2010

Triss i tomtar

Usch vad det är hektiskt de här dagarna vid Lucia och fram till jul. Senaste veckan har jag strukit lucialinnen i parti och minut när tre barn ska lussa på sammanlagt 8 luciaföreställningar på tre dagar!!! Men nu är det över och jullovet närmar sig med stormsteg. Har naturligtvis massor som borde göras, men kunde ändå inte låta bli att sy de här små tomtarna. Vill du göra detsamma så finns mönstret i Lise Bergenes bok Julens lappbok.

tisdag 7 december 2010

Pappersblommor av reklamblad

Jag satt och bläddrade i en tidning om scrapbooking och fick plötsligt idén att man borde kunna göra sina egna pappersblommor. Jag tog ett reklamblad från tidningssamlingen och klippte till blomblad från det röda trycket och formade till blommor. Sedan gjorde jag likadant med den vita blomman och bladen. Jag limmade fast dem på ett lock till en burk som det varit en dessertost i (fast jag hade målat den först). Det var kul att göra och nästan helt gratis!
Sånt gillar jag :-)

söndag 5 december 2010

Lussebak och frusen fågelskrämma

Idag har barnen och jag bakat lussebullar så att vi har att njuta av till Lucia. Det luktar nybakat i hela huset. Utanför står vår stackars fågelskrämma Franke och fryser. Barnen tycker vi ska sätta på honom varmare kläder, men jag har sagt att jag tror att en halsduk räcker. Ikväll och inatt ska det komma mer snö. Då kommer nog vår fågelskrämma bli helt nedsnöad också. Det är långt till sommaren...

torsdag 2 december 2010

En krans till jul

Jag har alltid tyckt att dörrkransarna som finns till salu är så fina, men samtidigt tänkt att en sådan kan jag ju göra själv. I år blev det faktiskt av. Köpte en halmkrans som stomme och gick sedan ut i skogen och hämtade hem mossa och rönnbär - en dag innan all snö kom. Sedan blev materialet liggande tills nu. Jag blev riktigt nöjd och det var inte svårt alls. Kanske blir det en tradition till jul.

onsdag 1 december 2010

Överbliven pappersmassa

Ingen kan väl undgå att jag håller på med mitt pappersprojekt. Efter mitt papier mache-testande blev det en del pappersmassa över. Kan tipsa om att den håller sig utmärkt i en hink med lock i kyla - och nu när det är kallt ute är det bara att låta den stå utomhus. Sedan tinar man upp den i inomhusvärmen och använder den. Jag hade ingen aning om hur mycket eller lite papper som behövdes till papier mache så det blev rätt mycket. Men nu har jag gjort pappersark av resterna. Och så har jag låtit mannen hjälpa mig med att knipsa av en rostig taggtråd som jag hittat utomhus. Ska bli nästa projekt...