måndag 31 januari 2011

Pysseltips till Alla hjärtans dag

Det är ett tag kvar men tiden går fortare än man tror, och för mig som bara träffar mina elever en gång i veckan börjar det dra ihop sig för pyssel. Vi gör många olika sorters hjärtan beroende på årskurs, men det här är för alla åldrar. Till och med högstadieeleverna tycker om att klippa och klistra. Kanske beror det på att de flesta av oss älskar färgglada papper. Att klippa hjärtan i olika storlekar och färger och sedan se vad man kan göra av dem sporrar ju fantasin. Här har vi gjort blommor men man kan göra mycket annat också. Mina egna barn har till exempel gjort fjärilar. Så sätt dig och klipp och se vart fantasin leder dig...

Kokad pappersmassa del 2

Jag har nu kokat pappersmassan efter konstens alla regler = kokat den i ca 1 timme. Sedan strödde jag över tapetklister i små mängder, rörde, strödde på mer tapetklister. Det blev en otroligt slät massa, men väldigt kletig. Jag hade varit duktig och gjort en grundform i hopknölat tidningspapper som jag också blivit förevisad att man ska göra, men den gav vika av den blöta pappersmassan. Så inga bilder på vackra konstverk, men en erfarenhet rikare. Jag tror att denna kokade pappersmassa skulle mått bra av att även få krossad krita i sig för stabiliteten. Hade ingen sådan hemma och blev till slut galen på kletet och slängde alltihop. Nu tar jag en paus från papier maché-experiment och fokuserar på annat ett tag.

söndag 30 januari 2011

Gör själv: fågelmatare

Den här fågelmataren gjorde min dotter förra året och den fungerar jättebra. Hon hade ett plaströr som man köper på byggmarknader, två blomfat i plast och så nylonsnören. Man borrar 3 st hål med jämna mellanrum i blomfaten och sedan 6 st hål i plaströret. Ta blomfaten till hjälp för att se var hålen på röret ska placeras och borra de nedersta hålen några cm upp på röret. Borra sedan ytterligare tre hål rakt över de andra tre och några cm från överkanten på röret. Man kan se på fotot hur det vita nylonsnöret är trätt i hålen på röret för att förstå hur de 6 hålen ska borras. Sedan tar man en vass kniv och karvar ut halvcirklar i nederdelen på röret så att fågelfröna kan komma ut. Gör inte hålen för stora, ca 1 cm. Träd sedan nylonsnöret genom blomfat, rör, blomfat i alla hål - se fotot och gör en ögla överst för att kunna hänga upp mataren. Man fyller på mat genom att dra upp översta blomfatet så snöret får inte bli allt för kort i hängningen för då blir det trångt när man ska fylla på maten. Min dotter valde att måla sin matare med vattenfast färg.

onsdag 26 januari 2011

Sy en väska i papper

I mitt lilla pappersprojekt som jag redovisade på ateljeristakursen för några veckor sedan ingår den här väskan i papper. Det finns så många fina reklambilder i tidningarna så varför inte ta tillvara dem? Den här väskan är fodrad med tyg och har handtag i tyg men det går säkert att göra på annat sätt också. En idé att spinna vidare på.

måndag 24 januari 2011

Pimpa en byrå

Min hall har varit en trång och mörk historia som behövde fräschas upp - känns det igen? Med lite ljusare färg på väggarna blev det bättre men förvaringen var fortfarande ett problem. Med 3 barn i huset blir det en del mössor, vantar, sockor och annat smått och gott som ligger och skräpar lite varstans. Svärfar hade en helt suverän byrå hemma som bara slukar allt sånt och som han inte längre behövde. Enda kruxet var att den var skamfilad, inrökt och full med gamla klistermärken. Klistermärkena var svåra att få bort helt och jag hade inte tålamod att stå där och slipa, spackla och slipa igen. Lösningen blev att måla byrån och tapetsera lådorna. Jag tog tapetstuv som blev över från väggen i hallen. Sedan köpte jag billiga knoppar på IKEA och vips blev det en mycket snyggare byrå och en hall med mycket bättre funktion. Nu är ihopblandade vantar, borttappade mössor m.m. ett minne blott - iallafall nästan. :-)

tisdag 18 januari 2011

Projekt att längta till

Snö och modd i massor och våren kan inte kännas längre bort. När jag satt och tittade på foton hittade jag bilder från en skrotkurs som jag gick för några somrar sedan. Vi gjorde blommor av konservburkar, kapsyler med mera. Blomstängeln är gjord av en gängad metallpinne så att man kan skruva fast metallblomman med en mutter under blombladen och ovanför. Lättast att göra sånt här på sommaren när man kan sitta ute eftersom det blir ganska skräpigt med metallspån. Men det skulle ju vara ganska häftigt att placera ut såna här blommor i snödrivorna, eller hur?

tisdag 11 januari 2011

En klänning helt gjord av papper

Medan jag har väntat på att pappersmassan skulle tina, vilket tog längre tid än jag trodde, så har jag roat mig med lite annat pappersarbete.

lördag 8 januari 2011

Koka pappersmassa?

Terminen på Gävle högskola håller på att närma sig sitt slut, och så även mitt projektarbete. På fredag nästa vecka måste det vara klart för då ska jag redovisa och lämna in mitt skriftliga arbete. I den skriftliga delen ingår att skriva lite om konstnärer som håller på inom samma område - i mitt fall papper. Så jag satt och googlade här om kvällen och hittade intressanta recept. Bland annat ett där man kokar pappersmassan och sedan blandar i tapetklister. Borde ju egentligen koncentrera mig på att skriva och inte börja experimentera mer, men det lät så intressant. Så nu har jag hämtat in hinken med pappersmassa från verandan och den får stå och tina i tvättstugan - hoppas det går fort. :-)

fredag 7 januari 2011

Randigt!

Nu är mattan färdig, och den har redan fått en ägare. 10-åringen paxade den när den fortfarande var kvar  i vävstolen. Nu är mattvarpen slut - det tog två år! Vävstolen ser sorgligt tom ut - dags att tänka ut nya projekt. Ett gubbatäcke står näst i tur - tror jag.

tisdag 4 januari 2011

Lycka

Lycka för mig är att ha en egen vävstol. Jag börjar förstå varför vävstolar fortfarande är populära på arbetsterapier trots den skrymmande plats de upptar. Så fort jag sätter mig och väver infinner sig lugnet. Jag stressar inte utan bara sitter där och njuter. Jag tycker om väldigt många olika typer av skapande, men vävningen är ändå den jag tycker allra bäst om. Så min stackars man får stå ut ett tag till med att trängas med vävstolen inomhus - tills jag har råd att fixa till det gamla torpet på gården som vävstuga.

måndag 3 januari 2011

Rivna trasor

När familjen är fortsatt sjuka finns inte så mycket annat än att sitta inomhus. Men då kan man ju alltid passa på att göra sånt där tråkigt som man annars inte har tid eller lust att göra - som att riva mattrasor. Har idag fått ihop en korg full med trasnystan som jag imorgon ska förvandla till en matta. Tycker att det är svårt att se framför mig innan hur det blir, men har suttit och skissat lite och försökt beräkna så att trasorna i de olika färgerna ska räcka. Fast det är ju det som är utmaningen, eller?