fredag 29 april 2011

Pappersslöjd


Satt och lekte lite med tapetklister, ballong och pappersremsor i tidningspapper. Fick inspiration av att titta på bilder av oro/mobiler i halm. Tog fram lite av varje som jag hade hemma i skåpen, tepåseförpackningar, ischokladformar och presentsnören. Blev riktigt fin i dotterns fönster.

måndag 25 april 2011

Sommarvärme

Sista dagen på påsklovet bjöd på riktig sommarvärme. Trodde knappt det var sant när termometern visade 21 grader i skuggan. Skönt efter en lång vinter - hoppas bara det håller i sig!

fredag 22 april 2011

Recept på tapetklister

Här kommer receptet på tapetklister som jag använder till mina papiermache-projekt. Jag skulle nog inte använda det till att tapetsera med (har inte provat) men det fungerar utmärkt just till projekt med tidningspapper.
Recept:

4 dl vatten
½ dl socker
1 ½  msk potatismjöl

Blanda ut potatismjölet med kallt vatten så att det blir en jämn smet. Koka upp resterande vatten och socker. Ta kastrullen från plattan och häll i vattnet med potatismjöl. Rör hela tiden. Låt blandningen koka upp en gång till, men ta kastrullen från plattan så fort du ser den första bubblan.

Om du inte gör av med allt klister på en gång går det utmärkt att förvara i en burk med tättslutande lock som du placerar svalt, t ex i kylskåpet. Det håller sig ca 1 vecka.

torsdag 21 april 2011

Fjäder i hatten?

En variant av fjäder i hatten är fjädrar i mössan. Skulle på en morgonuppvaktning med lustiga hattar som roligt inslag. Mannen fick denna att uppvakta med. Är det påsk så är det!

måndag 18 april 2011

Klämkäcka hönor


Panduro är bra ibland. De här hönorna gjorde jag och barnen idag och det tog ca 1 timme = ungefär så lång tid som barn orkar pyssla.

söndag 17 april 2011

Ägghöna

Den här ägghönan håller dina ägg varma. Idén fick jag från en bok som heter Frittgående lappeideer av Lisa Bergene och Anne Eikenes. Det var egentligen ett mönster till en necessär, men jag tyckte det passade bättre för äggen. Mycket praktisk även när det inte är påsk.

lördag 16 april 2011

Påskkyckling till riset

Superenkelt påskpyssel för barn. Rita en cirkel på gult papper och klipp ut. Klipp också ut en trekant till näbb. Vik cirkeln på mitten. Lägg näbben i ena ändens vikning och en fjäder i den andra och limma ihop. Limma sedan paljetter på båda sidor, trä i en tråd, måla ögon eller använd plastögon - klar!

fredag 15 april 2011

Dekorativt påskris

Färgglatt påskris utan fjädrar. För några år sedan kom det larm om att påskfjädrarna var plockade från levande fåglar och handeln med fjädrar kom av sig. Men nu ser man fjädrarna igen. Jag vet inte om det blivit bättre och att de fjädrar man köper idag inte plockats under djurplågande former, men jag tycker att detta är ett perfekt alternativ. Det är färgad ull som jag med lätt hand rullat runt kvistarna. Lika effektivt som fjädrar och i mitt tycke minst lika vackert. Glad Påsk!

söndag 10 april 2011

Pimpad vas


Panduro sålde ut Bubble transfers för fem kronor, och jag köpte dem utan att veta till vad. Men nu har jag hittat användningsområdet. Har en vas som är alldeles superb till påskris, men hur tråkig som helst. Igår gjorde jag om den - och vips blev den lite gladare. Att den dessutom passar alldeles i färg till mina nybytta vårgardiner var ju ett extra plus.

onsdag 6 april 2011

Min första ragquilt!


Ragquilt eller trasquilt som man kanske kan översätta det med var något som jag fick nys om förra sommaren. En kompis till mig hade varit i USA och sett dem. Enkla att göra eftersom man inte behöver quilta ihop olika lager utan syr allt tillsammans redan från början. Viktigt att man har något tyg som repar sig lätt eftersom det är det trasiga som ger effekten. Jag tog bomullstyg på ena sidan och flanell på andra. Man lägger ihop fram och baksidelappar med varandra aviga mot aviga och syr sedan ihop dem med ett X. När alla lappar är ihopsydda syr man dem aviga mot aviga så att sömsmånerna kommer på den sida som man vill ha som framsida. När allt är ihopsytt klipper man jack i sömsmånerna med ca 1 cm mellanrum. Sedan i med hela härligheten i tvättmaskinen. Det blir mycket tyg som fransar sig så ett tips är att lägga lapptäcket i ett påslakan och knyta till så att det inte blir stopp i tvättmaskinens filter. Har du en torktumlare ger det extra effekt efteråt.

söndag 3 april 2011

Osmakligt häftigt!

Har i helgen varit på Gävle konstcentrum och sett något av de roligaste, häftigaste och märkligaste en textilare kan uppleva. Eva Österberg Ericsson har gjort konst av gamla textilier, souvernier med mera. Dessutom har hon flyttat in hela sin ateljé i konsthallen. Det var nog det häftigaste av allt. Att se alla hennes grejor, textilier, knappar, gamla dukar med mera - vilken inspiration! Utställningen håller på till och med den 8 maj. Har du vägarna förbi - se den!!!!