fredag 31 augusti 2012

Fyndat restgarn


Jag lånade Sanna Vatanens bok "Sticka och virka med restgarn" på bokbussen här om dagen. I den finns massor med tokroliga projekt. Blev sugen på att göra något eget men har inte så väldigt många olika färger på garn. Men då gick jag förbi Röda korsets second hand och råkade hitta en hel påse med restgarner i färger som jag inte själv har. Så den inhandlade jag för 20 kr. Kommer det bli en mössa, benvärmare eller kanske en väska? Jag ska klämma och känna lite till, men till tisdagens hantverkscafé ska jag ha bestämt mig.


fredag 17 augusti 2012

Betongelefant

Hade lite finbetong kvar som jag och barnen blandade till. Vi tog formar från sandlådan. Den här elefanten blev min favorit. Jag satte dit en ögla av ståltråd på baksidan så man kan hänga den på väggen om man vill.


tisdag 14 augusti 2012

Husmorsgöra

Jag tycker det är svårt att göra något vettigt av röda vinbär. Men för några dagar sedan fick jag ett recept på vinbärssylt av en kollega och den blev riktigt bra. Tänkte dela med mig av det här på bloggen:

Vinbärssylt (ca 5 dl)

2 liter röda vinbär
4 dl mörkt muscovadosocker
1 msk kanel

Repa och rensa bären. Skölj dem och koka sedan upp dem långsamt i en kastrull. Häll i socker och kanel. Rör om och låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar.

Det kan vara en idé att provsmaka efter ungefär halva tiden för att se att man tycker att det är tillräckligt med socker. En del bär kan vara rätt sura. Sylten blir ganska lös. Vill man ha fastare sylt byter man ut en del av muscovadosockret till syltsocker. Men byt inte ut allt. Muscovadosockret gör sylten fylligare och godare.


söndag 12 augusti 2012

Hängare a la shabby chic

Jag är egentligen inget fan av shabby chic-stilen, men jag gillar att skapa efter devisen "man tager vad man haver" och ibland korsar den just shabby chic. Den här hängaren kan därför lätt passa både hemma hos mig och den mer lantligt intresserade inredaren. Den är dessutom urlätt att göra.

Jag köpte fyra handsmidda spikar av järn hos en lokal hantverkare och tog sedan en bräda ur vedboden här hemma.


Jag målade brädan med vit målarfärg och slog i spikarna. Sedan får man borra hål i båda kortsidorna så att man kan skruva fast den i väggen. Klart!



lördag 11 augusti 2012

Bevara sommaren

Nu när hösten kommer vill jag hålla kvar sommaren så länge jag kan. Om man torkar rosor i en liten burk så kan man känna deras doft även på vintern. Att göra potpurri av rosor är enkelt. Klipp av några snart överblommade väldoftande rosor och ta vara på blombladen. För att rosenbladen inte ska ruttna lägger man ett lager salt i botten på en glasburk med tättslutande lock. Fyll burken omväxlande med rosenblad och salt. Låt stå i ca en månad och rör sedan om i burken. Nu kan du ta bort saltet och bara ha rosenbladen kvar.




torsdag 9 augusti 2012

Midsommarfägring


Den här ståtliga midsommarstången åkte jag förbi på Åland för några dagar sedan. Jag blev helt fascinerad. Silkespappret har både behållit färg och form i ur och skur, för det är ju ett tag sedan det var midsommar.
Jag fick idén att man skulle kunna göra en liknande fast mindre oro/mobil på detta sätt och ha i ett fönster eller kanske ute på verandan. Dags att leta fram julpysselgrejorna!

måndag 6 augusti 2012

Nyfiken på...

det här garnet som jag hittade i en affär idag. Mönstret på volangsjalen följde med på köpet och ett nystan ska räcka till en sån sjal. Var ju bara tvungen att köpa. :-)
Ska försöka mig på den imorgon.


fredag 3 augusti 2012

Vill ha!

Åh, vad jag vill ha den här läckra tekannan!

Men vilken färg skulle jag välja?
Nu vet jag iallafall vad som ska stå överst på min önskelista i jul.

onsdag 1 augusti 2012

Piffat loppisfynd

Den här byrån ropade jag in för nästan inga pengar alls på en auktion. Tanken är att jag ska göra decoupage med serietidningar så småningom. Men jag vill ju kunna använda den under tiden. Så jag piffade upp den lite.
Jag tyckte det kändes fräscht att måla lådorna inuti. På så sätt blir de lättare att hålla rena. Sedan tog jag akrylfärg och målade några fjärilar med hjälp av schabloner. Jag bytte även ut de gamla gröna plastknopparna till nya som jag tyckte passade bättre till själva byrån.
Nu pryder byrån vårt sovrum. Jag blev riktigt nöjd. Kanske att jag rent av behåller den som den är.