måndag 20 juli 2015

Från byxa till klänning

Jag har blivit väldigt förtjust i jeanstyg, och främst då jeansplagg som av någon anledning hamnat i garderoben eller helt enkelt slitits ut. Allt tyg är oftast inte utslitet utan mycket går att rädda och göra nytt utav. Eftersom jag också är väldigt förtjust i att sy kläder har jag tagit det som en utmaning att hitta nya former för gammalt.

I det här fallet blev min mans gamla, och något trasiga jeans en stor del av det nya plagget, lite utblandat med tyg från en kjol och en liten stuvbit av retrotyg. Jag är nöjd med resultatet och har fått mycket beröm för klänningen.

Kostnad: 0 kr eftersom allt material inklusive tråden är sånt jag hade hemma och som blivit över från andra projekt.

Kan det bli bättre?



onsdag 15 juli 2015

Skapa av sommarens växter

Den här sommaren grönskar det som bara den här hemma i min trädgård. Blommor håller sig extra länge och varför inte föreviga dem?
Denna teknik provade jag på förra sommaren. Du behöver en hammare, plast, tyg och ett slagtåligt bord eller träbräda och så växter så klart.
Sedan lägger du tyget på bordet eller brädan, växt ovanpå det och så gärna genomskinlig plast för då blir inte hammaren kladdig. Banka ordentligt så att all växtsaft kommer ur växten.
Det är svårt att veta i förväg vilka växter som funkar. Ibland tror man att en blomma ska bli jättefin och så kommer det inte ut något alls nästan, ibland förvånar växterna en. De är väl inte direkt vattentåliga efteråt. Man kan prova att fixera tyget med värme, men då kan även färgen förändras. Jag ska ha mina tygbitar till broderi. De har legat sedan förra sommaren i väntan på det skapande ögonblicket, och färgen är helt intakt.