tisdag 17 september 2013

Fruktskål av lp-skiva

Jag vet att detta inte är något nytt, men jag hade aldrig provat det. Så en kväll när jag ändå bakade provade jag att stoppa en gammal lp-skiva i ugnen.
Jag började med att sätta ugnen på 120 grader, och när den blivit varm lade jag lp-skivan över en aluminiumskål och så skjuts in i ugnen.
Det går snabbt så det gäller att vara med. Så fort skivan lagt sig ned över skålen är det dags att ta ut den. Då ville den gärna resa på sig igen så det är bra att vara beredd med en lite större skål att placera över den varma skivan.
Man kan naturligtvis också forma skivan i den form man önskar med händerna. Men då skulle iallafall jag använda någon sorts handskar. Skivan är ganska het och jag vill inte bränna mig.
När den svalnat tar du bort skålen och du har nu fått en fin skål. Enkelt och väldigt kul!





måndag 9 september 2013

Färga tyg med aronia

Måste be om ursäkt för de få uppdateringarna på bloggen. Men jag har fått en ny kamera. Den tar fantastiskt bra bilder, men kräver att jag använder en viss dator i huset, och den är ofta ockuperad av mina barn. När den väl är ledig har jag glömt bort att jag skulle lägga ut bilder på bloggen.

Nåja, idag tänkte jag visa sommarens lilla färgningsprojekt, med betoning på lilla. Jag har en häck med fullt av aroniabär. Så den här sommaren har jag testat att koka sylt och annat gott av dem.


 Men det blev en del bär kvar. Så jag kokade upp dem med lite vatten och hällde upp dem i en burk. Sedan lade jag i en bit tvättad lakansväv och satte på ett lock.




Efter tre dagar tyckte jag att jag väntat tillräckligt. Jag öppnade burken och tog ut lakansväven.



Efter att ha sköljt ur all överskottsfärg blev den lite blekare än jag hoppats, men ändå lila. Jag skulle gärna prova att färga med garn också. Men då ska jag nog koka det på spis som riktig växtfärgning.